• Dendy Park Soccer & Cricket Facility 1
  • Dendy Park Soccer & Cricket Facility 2
  • Dendy Park Soccer & Cricket Facility 3

Dendy Park Soccer & Cricket Facility

Dale Cohen Architects are working closely with Bayside City Council as lead architects on the new Dendy Park Soccer & Cricket Pavilion. The new pavilion is a significant project for both Bayside City Council & the Dendy Park precinct.

The flagship facility replaces two existing sports pavilion located in the park. The project is aimed at providing a high level community sporting facility for a variety of local sporting clubs. This includes eight change rooms, umpires areas, social rooms & public facilities. The project also consists of landscaping design, water sensitive urban design & parking design. The project has involved wide-ranging community consultation with a number of stakeholder groups that has helped inform a set of design principles and ideas to create an exciting & engaging community sporting hub.

The redevelopment is aligned with Football Federation Victoria (FFV) Guidelines, Community DDA Guidelines & Social & Environmental outcomes for maximum efficiency. The design draws upon & references the local East Brighton ‘clinker brick’ vernacular, and acknowledges this through the application of a brick super graphic – creating a subtle playfulness & visual identity within the parkland setting.

Dale Cohen Architects have provided an integrated Environmentally Sustainable Design (ESD) approach that drives the formation of an engaging and dynamic roof shape which facets across the buildings edges, enabling natural light & ventilation openings through to the change rooms & social areas while ‘shaping’ itself to active frontages & providing passive shade protection to public viewing areas. Proposed ESD Initiatives also include rain water gardens, passive heating & cooling, thermally efficient materials, rain water tanks, water efficient fixtures/finishes & low maintenance façade materials. This provides for a distinctive point of access, way-finding, eave protection, natural ventilation & water collection.

The project seeks to accommodate current & future demands of the clubs, functionality & provide high level design excellence in the park environs. It is envisioned that upon completion, the new facility will enable the stakeholders & community to use the facility as a shared ‘hub’ & support community inclusion & participation across all ages.