• Gladstone Park Community Centre 1
  • Gladstone Park Community Centre 2

Gladstone Park Community Centre

Dale Cohen Architects were engaged by Hume City Council as lead architectural consultant, overseeing the upgrades & refurbishments at Gladstone Park Community Centre. The community centre is used by a variety & diverse range of community user groups for recreational and social services under the one roof.

As a result of changing community needs, council sought comprehensive internal refurbishments & an external facelift to enhance the presentation of the ageing building to the community. Located in an area of Hume that encompasses both long term residents and new residents with young families, the architectural challenge was to create a design language that addressed both of these.

Internally, the design addresses issues of access, personal amenity and security while improving the acoustic separation between community rooms. A re-configuration of the administrative office space has allowed the creation of a new community space, adding value to the centre & achieving greater supervision and safety provisions in the entrance foyer.

New community rooms have been upgraded to enhance these spaces, while other components of the building have had DDA & ESD issues addressed. At the front of the building, a new light-weight curvilinear canopy is designed as a facelift to the tired building front, intentionally contrasting with the linearity & heaviness of the existing. The timber battening system, on a light weight steel frame provides filtered light to pass behind while offering a high level of transparency.

This new ‘skin’ wraps at points designed for presentation to the entry & car parking areas enlivening the community centres appearance to the street & wider community. In this way, the design’s playfulness & lightness seeks a fresh & recognizable presentation to the community, engendering an improved capacity for community involvement.