• Buninyong Bowling Club 1
  • Buninyong Bowling Club 2
  • Buninyong Bowling Club 3
  • Buninyong Bowling Club 4
  • Buninyong Bowling Club 5
  • Buninyong Bowling Club 6
  • Buninyong Bowling Club 7
  • Buninyong Bowling Club 8
  • Buninyong Bowling Club 9

Buninyong Bowling Club

Dale Cohen Architects were engaged by the City of Ballarat to design the new pavilion and clubrooms for the Buninyong Bowls Club. One of only eleven Bowling Clubs Australia-wide situated in botanic garden settings, the new community building aims to re-connect with its unique natural garden surrounds. 

The spatial planning combines existing and new program into an open, linear building with immediate viewing to the gardens. Built on a modest budget, the building has adopted a conventional trussed system with dynamic roof folding and shaping at the openings on either end. Similarly, Heritage Victoria required a careful considered approach to the hipped roofline and material selection to align with the historic clubhouse on site. 

Upon approach to the clubrooms, the entry roof folds and encloses, signalling an arrival point & protecting the external walkway underneath. This opens into an expansive, natural lit & high trussed function space with perimeter glazing to the north and east gardens, creating a great sense of volume & an extension of the botanic gardens inside. This encourages the clubs identity to be celebrated through the design, while adding immense value to the club as a community destination. The service components are situated to one end, as to meet budget requirements but also offer superior usability for the clubs patrons. 

The building is planned to integrate numerous green building techniques; passive solar design & ventilation from the adjoining gardens, operable double glazing and infrastructure for future solar and water collection. Recycled materials from the old clubhouse have also been re-used.

Community, Sustainability, Ballarat, Buninyong, Lawn Bowls, Sport, Institutional, New Build, Public, Heritage 

Photography | Tom Blachford